Skodeng Nombor Untuk Menang Hadiah!

Under Construction!

Klik la kat sini...

Wednesday, November 3, 2010

Persahabatan


Dalam dunia ini, kita tidak punya sesiapa kecuali diri sendiri.. tetapi dalam kita bersendiri, kita beruntung kerana mempunyai seorang sahabat yang memahami kita.

Sebagaimana kita mengharapkan keikhlasan dan kejujuran seorang sahabat,begitu juga dia. Tetapi kita sering terlupa akan hal itu. Kita cuma mengambil kira tentang harapan dan perasaan kita. Kita rasa dikhianati bila dia tidak menepati janjinya. Kita tidak memberi dia peluang untuk menerang keadaannya.
Bagi kita, itu alasannya untuk menutup kesilapan dan membela diri.Kita terlupa, kita juga pernah membiarkan dia ternanti-nanti. ...kerana kita juga ada janji yang tidak ditepati. Kita beri beribu alasan, 'memaksa'dia menerima alasan kita. Waktu itu, terfikirkah kita tentang perasaannya? ?? Seperti kita, dia juga tahu rasa kecewa....tetapi kita sering terlupa.Untungnya mempunyai seorang kawan yang sentiasa di sisi kita pada waktu kita memerlukan dia.
Dia mendengar luahan perasaan kita, segala rasa kecewa dan ketakutan, harapan dan impian kita luahkan, dia memberi jalan sebagai laluan penyelesaian masalah. Selalunya kita terlalu asyik bercerita tentang diri kita hingga kadang-kadang terlupa kawan kita juga ada cerita yang ingin dikongsi bersama kita.

Pernahkah kita memberi dia peluang untuk menceritakan tentang rasa bimbangnya, rasa takutnya? Pernahkah kita menenangkan dia sebagaimana dia pernah menyabarkan kita? Ikhlaskah kita mendengar tentang kejayaan dan berita gembiranya? Mampukah kita menjadi sumber kekuatannya seperti mana dia meniup semangat setiap kali kita merasa kecewa dan menyerah kalah?

Dapatkah kita yakinkan dia bahawa kita boleh dipercayai, kita boleh dijadikan tempat untuk bersandar bila terasa lemah, agar tidak rebah? Bolehkah kita menjadi bahu untuk dia sandarkan harapan? Sesekali jadilah kawan yang mendengar dari yang hanya bercerita. Ambillah masa untuk memahami hati dan perasaan kawan, kerana dia juga seorang manusia; dia juga ada rasa takut, ada rasa...bimbang, sedih dan kecewa.
Dia juga ada kelemahan dan dia juga perlukan kawan sebagai kekuatan. Jadilah kita kawannya itu. Kita selalu melihat dia ketawa, tetapi mungkin sebenarnya dia tidak setabah yang kita sangka. Disebalik senyumannya itu, mungkin banyak cerita sedih yang ingin diluahkan,disebalik kesenangannya, mungkin tersimpan seribu kekalutan, kita tidak tahu.. tetapi jika kita cuba jadi sahabat seperti dia, mungkin kita akan tahu.
Renungilah.. . terima kasih padamu sahabatku..maafkanl ah diriku kerana selalu silap tafsir terhadap dirimu..

13 comments:

aibaks said...

bro.. wa ni da jadi sahabat lu ka?

Yua said...

sahabat yg baik adlh shbat yg memahami =)

Beca Hitam said...

aibaks :

bro.. wa x memilih kawan.. semua wa terima dgn hati terbuka. wa nak cari seramai sahabat yg boleh dan wa nak elak walaupun 1 musuh dlm blog ni..

Beca Hitam said...

yua :

betul yua... memahami hati sahabat adalah sesuatu yg amat kita impian kita

Jalanan Hamba said...

Sahabat sukar dicari, Kawan, rakan dan taulan boleh ditemui bila-bila sahaja. Kenalan lagi ramai dan boleh dibuat beribu-ribu. Semua itu berbeza...

maria_m0hamadiah said...

suke pos ni..=)

Beca Hitam said...

jalanan hamba :

betul kata2 jalanan hamba. kita kena pandai membezakan

Beca Hitam said...

maria_ m0hamadiah :

thanks. beca sekadar berkongsi

Aideal Fitri said...

Setakat ni sahabat lebih ramai dari kawan.Persahaban dibalas dengan persahabatan dan kawan mungkin bleh menjadi sahabat

Beca Hitam said...

aideal fitri :

betul tu... so, renung-renungkan.....

niena said...

ahaaa
ape lagi
upgrade jadi ttm tros laaa


:D

Beca Hitam said...

niena :

kah kah kah

nba-Nur said...

Suka entri ni.. :)